Other languages:

Közelgő programok

Nincsenek események

Feliratkozás hírlevélre

Partnereink:

Húszas Klub

Rhino Marketing Kft.

Huszas Klub csapata

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

fblogo
youtubelogo
emaillogo

Látogatók:

Oldalainkat 1085 vendég és 0 tag böngészi

zouk

zouk r1

 ***** RonaldoDance Tánciskola *****

cím: Budapest 1074. Huszár utca 4.

Brazil zouk-Lambada
Tanár: Ronaldo Magalhaes (Brazil)
Brazilian zouk demo video
https://www.facebook.com/1620811704/videos/840115730040158/

2022 január-tól
Szerdán

->18:00-19:00 Zouk teljesen kezdő

->19:05-20:05 Zouk közephaladó

->20:10-21:20 Zouk haladó

Brazil zouk Budapest 

A fények haloványak, az ablakok párásak, forró és izzasztó levegő a tánctéren, ahol lüktető ütemek préselik a párok testeit hullámzó mozdulatokkal egymáshoz, ezután lassan, de egyben lendületesen feloldják a szoros testi kapcsolatokat az érzelmileg felfűtött táncolók sokasága. Úgy hat, mint a hullámok és a hullámtörő sziklák összjátéka. Ez a Zouk, egy érzéki, izgalmas,magávalragadó tánc.

A zouk-ra úgy tekintenek, mint a Lambada lassú, érzéki változatára. Szórakoztatási szintje a salsa-hoz képest nem összehasonlítható, mert a zouk inkább erotikusabb és interperszonálisabb elemekkel tarkított.

A Lambada a Zouk közvetlen elődje. A ’80-as évek jelentették az igazi Lambada aranykort, majd lassacskán a lambada táncosok kísérletezni kezdtek más zenével és a franciai Karibik térségi (Guadalupe és Martinique) zenei stílus volt a legmegfelelőbb, így kerekedett ki a Zouk Lambada stílusú tánc, másnéven Brazil Zouk. Így a ’90-es évek beköszöntével a Lambadából átalakuló zouk táncörület perzselte fel a brazil népet, zouk-lázban égett Brazília. Az utcai táncú Lambadából átalakult új stílus – a zouk - rövid időn belül átkerült rendszerezett formát öltve a tánciskolákba. Ettől kezdve gyors fejlődési tendencia kezdődött és a zoukra merőben befolyást kezdtek gyakorolni kortárs táncok és egyéb táncstílusok is.

Leginkább a folyékony mozgás és a felsőtest mozdulatai jellemzik ezt a táncot, amelyek a zoukban oly sajátságos „teátrális” fejmozdulatokban végződnek. Intim, zárt tartásban vezetett mozdulatok, pl. testhullámok és nyitott pozícióból indított helycserék, forgások váltják egymást. Kifejezetten egyediek a döntött tengelyű, döntött fejjel történő forgások. A táncosok gyakran eltérnek a ritmustól, helyet engedve a zenei interpretációnak.
Az eredmény: egy nézők számára gyönyörű, a táncosok számára pedig egy nagyon élvezetes, és kihívásokkal teli tánc. 

Napjainkban már nemcsak egyszerűen „A zouk”-kal találkozunk, hanem alfajai alakultak ki, amelyek már merőben eltérnek és szemügyre vételezve, tényleg sajátos, egyedi stílust képviselnek.

Sok kifejezéssel találkozunk a zouk-kal kapcsolatban, ezért érdemes a fogalmakat tisztázni:

Tradicionális zouk szinonimájaként jelennek meg a következő kifejezések: Brazil Zouk, Zouk Lambada, Lambazouk, legutóbbi kissé kilóg a sorból, nem tisztán szinonima hanem egy mellékágnak tekinthető, amelynek egyedi stílusa mai napig fenntartott és közkedvelt Brazíliában. A tradícionális zouk legfontosabb alcsoportjai: Neozouk, Soulzouk, továbbá kettő jelentősen kevesebbeket foglalkoztó MZouk és FlowZouk, ezenkívül napról napra egyre több apró stílus jelenik meg. Fontos említést tenni arról, hogy a a tradícionális zouk-ot napjainkban ugyanúgy fenttartották és nemcsak az alfajokat táncolják. Ha valaki brazil zouk stílusú táncosnak vallja magát, akkor nem biztos, hogy az alfajokkal is foglalkozik.

Bővebben a nagyobb csoportokról:

Tradícionális zouk, azaz brazil zouk, azaz Zouk Lambada

A brazil zouk tánc stílus Rióban a 90-es évek közepén alakult ki, amikor a lambada dalok csillaga leáldozott. A lambada egy módosított, lassabb, simább, érzékibb verzióját használja, és általában zouk-love zenére táncolják. Hollandiában például magára a táncra is zouk love-ként hivatkoznak. Ma már egyre inkább táncolják latin pop, vagy arab zenékre, illetve bármi más zenére is, amihez zouk ritmust kevertek.

Lambazouk

A legszélesebb körben elterjedt zouk stílus a porto segurói stílus, amelyre gyakran az eredeti lambada evoluciójaként gondolunk, bár valójában ez is lényegesen eltávolodott már az eredeti lambadától. Ezt a táncot magas energiaszint és pozitív életérzés (energia e alegria) jellemzik. Bár gyors és energikus tánc, mégis egyenletesen áramlik, és a mozdulatok folyamatosak és ritmikusak. A táncosok körkörös mozdulatokat követnek, és szorosan egymásra hagyatkoznak. Amiben például eltér az eredeti lambada stílustól, hogy elhagyták a kubai salsára is jellemző kígyózó vállmozdulatokat. helyette a vállak helyben maradnak, és a csípő mozgása hozza létre az érzéki hatást. A lambazoukban annyira jellemző a porto segurói stílus, hogy gyakran egymás szinonimáiként tekintünk rájuk, arról nem is beszélve, hogy a legünnepeltebb porto segurói táncosok is lambazoukosoknak hívják magukat. A lambazoukot leginkább Porto Seguróban, Sao Paoloban, Belo Horizonte-ban táncolják. 

 

A soulzouk stílus alkotója szerint abban tér el a többi stílustól, ahogyan a tánc a zenéhez kapcsolódik. Gyakran a ritmus helyett a dallamra táncolják, illetve azt is tanítják, hogyan lehet olyan zenei műfajokra táncolni, mint az RnB vagy a rap, amelyekben nincs meg a zouk ritmus.

A NeoZoukot a riói DJ MAfie Zouker-hez kötik, és nagyon népszerű. Inkább zenei stílusra utal, de az erre a zenére bemutatott táncot is hívják így. Az alap zouk ritmust fúzionálja, vegyíti a trance-szel, és más modern zenékkel. A francia és portugál nyelvek itt nem jellemzőek.


A Zouk világszerte való elterjedésének története lényegében megegyezik a többi latin-amerikai táncokéval. Európában először a nyugati nagyvárosokban megrendezett kongresszusok, fesztiválok újdonságaként jelent meg és hamar belopta magát az európai emberek szívébe.

A Magyar szíveket is hódítani kezdte rendületlenül. Külföldi rendezvényeken csillantak fel a Magyar szemek és hozták haza nekünk ezt az új stílust, avagy Brazíliát megjárt magyarokat is megérintette a Zouk-láz és ezáltal kezdtek vele foglalkozni.

Az első jelentős és rendszerezett formáját akkor kapta meg itthon a Zouk, amikor a Magyarországra települt Ronaldo Magalhaes De Aguiar misszióját megkezdve állandó tanfolyamokat kezdett tartani 2010-től. Ma már beszélhetünk kialakult zouk közösségről. Vannak, akik a kezdetek óta gyakorolják e gyönyörű tánc művészetét, de szép számmal gyülekeznek a lelkes kezdők is, akiknek elhivatott céljuk, hogy magukévá tegyék a hullámok táncát. A közösség fenntartása és fejlődése érdekében egyre több a kezdeményezés. Ronaldo minden évben gondoskodik róla, hogy egyenesen a Zouk epicentrumából idecsábítson remek táncosokat egy pár napra, hogy helyben is lehetővé váljon az új zouk ízek kostolása. Továbbá általa a tehetséges magyar zoukkosokból mára már egy amatőr Zouk Show Group is összekovácsolódott, akiknek már volt szerencséjük bemutatókat tartani belföldön és külföldön is. Egyre több a lelkes zouk közösség tagjainak száma, akik által kimondott zouk bulik szerveződnek, ahol valóban csak zouk slágerek forognak, valamint közös programokat is szerveznek hétvégi délutánonként, akár egy budapesti téren vagy éppen egy vidéki strandon a meleg nyárban, ahonnan nem hiányozhat a lényeg a Zouk.
Jelenleg teljes erőbedobással készülnek a harmadik Flashmobra, amely évről évre több résztvevőnek örvenhet.

Magyarország a zouk-ot illetően térképre vetve egy apró sziget, egy virágzó sziget, amely tárt karokkal várja azokat, akik szeretnék, hogy megégesse őket is a Zouk-láz.